Het verhaal van een gescheiden ouder

OTO is een vereniging van ouders die het zat zijn. Een nieuwe landelijke politieke partij, die zich verkiesbaar stelt voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2021 en staat voor Ouders Tegen Onrecht. Er moet iets veranderen! Daarom hebben wij ons verenigd en staan we op tegen ellenlange procedures om de kinderen, onnodig lange partneralimentatie en ander ‘ouderlijk onrecht’. We willen niet alleen laten zien dat er is mis is met het ouderschapsbeleid in Nederland, maar denken oplossingsgericht en zien deze in een paar simpele wetswijzigingen.

Doel

OTO is een éénstandpunstpartij. Wat wij willen is aandacht voor gescheiden ouderschap en alle rechterlijke paden die hierbij kruisen. De papieren rompslomp, het uitstellen en rekken van processen - waarbij één van de ouders soms jarenlang ‘in de wacht staat’. Een periode waarin niet of nauwelijks een band wordt opgebouwd tussen deze ouder en de kind(eren), waardoor rechters vaak - in het belang van het kind - een uitspraak doen in het voordeel van de andere ouder.

Een goed ouderschapsplan

In een modern West-Europees land als Nederland - waar ‘s werelds eerste homohuwelijk werd voltrokken, waar de hele wereld tegenop kijkt als het gaat om infrastructuur en watermanagement - in zo’n innovatief en vooruitstrevend land hebben we NIET de middelen om voor een soepel verloop voor de kinderen te zorgen, zodra ouders besluiten om uit elkaar te gaan. Laten we eerst beginnen bij de directe schade aan de maatschappij!

Onnodig ziekteverzuim verlagen

Veertig procent van de huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding. En dan hebben we ongehuwde stellen nog niet eens meegerekend! Veel mensen ervaren na een relatiebreuk klachten. ‘Er niet helemaal bij zijn’, tekenen van een burn-out of zelfs depressieklachten. Mensen worden niet geholpen, voelen zich radeloos, kunnen niet (of minder) werken. Of de andere kant van de medaille: wanneer één van beide ouders jarenlang teert partneralimentatie en moedwillig niet aan het werk gaat. Een lek, dat als je het ons vraag zo snel mogelijk gedicht moet worden!

Hoe?

Met voldoende aandacht voor dit onderwerp hopen we om samen met jullie ingedut Den Haag wakker te schudden. OTO vraagt geen wijziging in de grondwet, maar wil Nederland laten zien dat het anders kan. Kleine wetswijzigingen, met grote gevolgen voor honderdduizenden vaders en moeders in Nederland, die zich in een dergelijke situatie bevinden.

Procedures versimpelen

We willen procedures versimpelen door het LBIO, het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, de rol van toezichthouder en uitvoerend orgaan te geven. Dit instituut is nu verantwoordelijk voor het innen van kinder- en partneralimentatie. Zij kunnen zonder tussenkomst van een rechter toezien op het naleven van de regels en eventueel boetes opleggen. De regels die hierbij o.a. worden gehanteerd zijn: co-ouderschap vanaf het moment dat is vastgesteld dat de relatie is beëindigd. Dit dient aan het LBIO te worden gemeld, om de procedure in gang te zetten en zij verifiëren dit. Vanaf dat moment geldt co-ouderschap en gelijke rechten en plichten met betrekking tot de kinderen, totdat de rechter anders bepaalt. De maximale looptijd van partneralimentatie wordt teruggeschroefd naar één jaar. In de doelstellingen lichten we onze visie en de verdeling van het co-ouderschap verder toe. 

Mijn strijd voor ouderlijk gezag

Ik - oprichter Stijn - strijd inmiddels al ruim acht jaar en ik heb mijn complete privévermogen in dit doel gestoken. Ik hoop procedures hiermee in de toekomst voor andere ouders - en vooral in het belang van het kind - te versoepelen. OTO is een éénstandpuntspartij. We hebben geen totaalvisie op politieke onderwerpen die nationaal en internationaal spelen. Bij het behalen van een zetel in politiek Den Haag wordt deze daarom gegund aan de coalitie, mits zij akkoord gaan met ons plan.

Stijn de Mos, oprichter OTO.

Ouders Tegen Onrecht vormt samen met alle ouders één front voor ouderlijk gezag. We zijn een éénstandpuntspartij gericht op het belang van het kind.